Utstillere på markedet 2021

Markedet er åpent fra kl. 10-16 denne dagen.

Her får du oversikt over resten av programmet for årets SmakÅs

Disse er med på årets marked i Ås sentrum

LOKALMAT:

Aschjem gård – Er et økologisk, økonomisk og sosialt gårdsbruk i Ås, like i nærheten av universitetet NMBU, med røtter 2000 år tilbake i tid.

Hovedproduksjonen på Aschjem er økologisk såkorn. I tillegg har de en besetning med den bevaringsverdige storferasen østlandsk rødkolle, samt en besetning med gammelnorsk spælsau. I hagen vokser et mangfold av frukt, bær og grønnsaker til husholdningen, og tre høner sikrer gårdens selvforsyning av egg.

Vi kommer til SmakÅs med et utvalg av sesongens avlinger og kjøtt.

Bergljots Beste – Jeg har laget mine matprodukter «Bergljots Beste» fra «naturens spiskammers» i 10-12 år nå, og utvikler stadig nye smaker/godsaker som jeg selger på lokale markeder. Kortreist mat uten for mange tilsetningsstoffer, og til en pris som gir kundene «valuta for pengene», det er MIN filosofi.

Hos meg finner du ramsløkprodukter , syltetøy og marmelader, geléer, chutney, bær-eddik, krydder, hjemmelaga knekkebrød etc, og utvalget skulle tilsi at du finner noe for en hver smak her.

Gleder meg til å se DEG på SMAK ÅS  i år!

Bua/Ås kooperativ – Vi er en medlemseid og -drevet kooperativ for direkte innkjøp av lokale økologiske/biodynamiske grønnsaker og landbruksprodukter på Ås, uten fordyrende mellomledd.

Vi kommer hovedsakelig til å ha med brød og knekkebrød av ulike typer melsorter som smaksprøver, samt noe sjokolade, kaffe og zero-waste produkter til SmakÅs.

Budeieforeninga ved NMBU – Budeieforeninga er en studentforening ved NMBU, og vi er opptatt av ressursforvaltning i både gammel og ny form. Matlaging og håndarbeid står sentralt hos oss, med spesielt fokus på råvarenes opprinnelse.

Vi skal selge sveler, tradisjonell norsk bakst og annet, og all inntekt går til årets TV-aksjon.

Bygdekvinnelaget – Ås Bygdekvinnelag er en frivillig organisasjon som arbeider for å styrke interessene til kvinner og lokalsamfunnet i Ås. Vi ønsker å formidle og bevare norske mattradisjoner og føre de videre.

På SmakÅs selger vi nystekte sveler laget på tradisjonelt vis til store og små.

Dyster Gård – Tilbyr kortreist kvalitetskjøtt fra storfe og frilandsgris. Dyra beiter på jorder i Ås og er fôret med egenprodusert gress, korn og proteinvekster. Grisene går fritt i skogen og beiter røtter. Storfe hengmørnes etter slakt for å skape et mørt og smaksrikt kjøttprodukt. Vi jobber kontinuerlig med å utvikle driftsmåten for å skape den mest smaksrike maten, med miljø, bærekraft og dyrevelferd sentralt i tankene.

Under SmakÅs er vi på plass med utsalg av ferskt kjøtt fra storfe og frilandsgris, og selvsagt den utsøkte Dysterburgeren på grillen!

Epleblomsten – Epleblomsten holder til på Sauar Gard på Akkerhaugen i Midt-Telemark og er størst i Norge på ferskpressa norsk eplemost. I tillegg til eple presser vi også plomme, morell, solbær, bringebær og bjørnebær. Av disse kortreiste råvarene lager vi flere typer gløgg, eplesirup samt drikkeklare blandinger med eple og bær. Vi er opptatt av det helt naturlige og tilsetter verken sukker eller vann i våre produkter.

Til SmakÅs har vi med oss hele spekteret av våre produkter og vi gleder oss til å by dere på smaksopplevelser fra Telemark.

Farmors bakeri – Selger lokale hjemmelagde fristelser som lefser, flatbrød, rømmebrød og kjeks.

Godbiter fra fjord og fjell – Kommer med fisk og spekemat.

Juels hagebruk og birøkt – Mannen bak Juels Hagebruk og Birøkt er Kristian Juel Røysland!

Han kommer til SmakÅs med godsaker fra biene sine på gården Solgløtt i Ås.

Koreansk kimchi og såpe – Her selges tradisjonell koreansk mat, både stekt kimchi og dalgona laget av Sunyoung Ahn som er student ved NMBU. Hun lager også håndlaget såpe, og på SmakÅs festivalen kommer de med skummelt Halloween-design.

Lefsebua – Lefsebua på Opsahl Gård er et lite gårdsbakeri hvor vi baker forskjellige typer takkestekt bakst. Lefsebua på Opsahl Gård ligger i Ytre Enebakk i Akershus fylke. Her har vi bygget opp et lite gårdsbakeri som en tilleggsnæring til den tradisjonelle gårdsdriften. På bakeriet produserer vi mange forskjellige lefser, hovedsakelig tynnlefser fra Nordland smurt med forskjellige typer smurninger. Oppskriften på tynnlefsene våre kommer fra Myre i Vesterålen. Disse stekes tørre på takke, bløtes og smøres. Vi har 4 forskjellige typer, Rømmelefse, Konfektlefse, Brunostlefse og vanlig Tynnlefse.

Mørlefsene våre er også laget på en oppskrift i fra Vesterålen. Disse stekes ikke på takke men i stekeovnen.

Vi lager også potetflatbrød som er et litt grovt flatbrød hvor vi har blandet inn moste poteter. Dette gir en ekstra god smak.

Linnestad Gård – Økologisk sertifisert familiegård som satser på grønnsaker på friland. Vi har også økologiske bær og frukt. Vi holder bier for pollinering av frukthagen, og har mange veldig frittgående høner. Vi bruker absolutt ingen sprøytemidler, og kun naturlig gjødsel.

Vi tilnærmer oss en biodynamisk drift med grønngjødsling, gjødsel fra egne høner og vekseldrift slik at driften skal være tilnærmet selvstendig bærekraftig. Vi spesialiserer oss på å levere høykvalitets varer til restauranter, men aller best liker vi å tilby flotte ferske råvarer direkte til kvalitetsbevisste forbrukere. Kom gjerne innom for en prat om du lurer på noe!

Madisons Kaffevogn– Vi serverer god kaffe på SmakÅs festivalen. I teamet vårt har vi flere Norgesmestere i Baristakunst, og vi er også stolte av å servere kaffe som er direkte handlet med bønder fra flere kaffeproduserende land.

Kaffen vår kjøper vi fra et lite brenneri i Oslo og bruker økologisk melk. Med oss har vi også norsk og nordisk håndlaget sjokolade.

Northern Company – Har med seg håndhøstet viltvoksende tangprodukter, smaksprøver og suppe.

Sailing the farm – Kommer med honning i ulike former og smak.

Samdyrka – Vi er sertifiserte birøktere og har rundt 50 bikuber.
Biene våre samler honning fra forskjellige bigårder i kulturlandskapet i Ås, skogen i Vestby/Hvitsten og på lyngheier i furuskogen i Fjella i Indre Østfold.

Gjennom sesongen høster vi:

  • Sommerhonning i juli med størst innslag fra bringebær sammen med selje, løvetann og andre tidlige blomster.
  • Blomsterhonning i august og september fra kulturlandskapet i Ås, Kubene står på samme plass gjennom sesongen og samler flerblomstret nektar fra trær og kulturplanter.
  • Lynghonning i september fra kuber vi tar med til lyngtrekket fra midten av juli.

Honningen blir varsomt slynget, tappet og rørt uten varmebehandling, og kan inneholde spor av propolis og voks.

Vi selger honning i glass på 250 gram, 500 gram og 1 kg. Nå har vi også fersk og flytende sommerhonning på praktisk klemmeflaske.

Sjokohuset – Prisbelønte høykvalitetssjokolader, prisbelønte krydder, Mummitrøfler. Produktene våre er ikke bare av høyeste kvalitet, men produsert på den mest bærekraftige og etisk ansvarlige måten som er mulig i markedet.

Snadder spekemat – Vi kommer med spekematbilen lastet med varer fra småskalafabrikker fra det ganske land. Vi kan nevne Elgpølse m/aquavit-Hjortepølse m/solbær- tørket reinkjøtt/hjerter- fenalår og selvfølgelig den populære RØDVINSPØLSA. Samt gavepakker med lang holdbarhet som du trygt kan glede noen med til jul.

Ulsrød sopp og bær – Jeg lager og selger egne produkter som syltetøy og geleer, tørket sopp og sopp mel laget av skogens og min hages råvarer.

Jeg har også ferske tranebær og skogens sopp hvis den er der. Honningkake lager jeg også.

Vangensten Bigård – Kommer med honning med fem forskjellige smaker, sommer, lyng, kanel, ingefær og chili samt sommerhonning. Kom innom for en smaksprøve!

ANNET:

Tine Solheim – Mote- og kostymedesigner Tine Solheim ble uteksaminert med æresdiplom fra den prestisjefylte École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne i 1980. Du kjenner henne kanskje igjen fra Symesterskapet fra NRK?

Etter endt praksistid i Paris hos Yves St. Laurent og Per Spook, startet hun eget design- og modellsømatelier i Oslo, Atelier Dolce Vita på Riddervolds plass, i 1982. Forfatter av 10 strikke- og sømbøker for Cappelen Damm, ny bok SY! kommer nå i november.

Siden 2005  har Tine vært engasjert i et bistandsprosjekt på Sri Lanka som består i å gi håndarbeidsdyktige kvinner mulighet til arbeid. Kvinnene har siden den gang strikket Tines design for bla. Dale Garn, strikkebøker hos Cappelen Damm, Ukebladet Familien og håndstrikk som Tine Solheim selger i sin egen butikk på i nettbutikken på www.tinesolheim.no

På SMAK ÅS vil du til gode priser kunne kjøpe håndstrikkede plagg og babypledd i 100 % baby alpakka.  

Forever Living – Forever Living produkter er basert på aloe vera innen Trening, Helse & Velvære. Og av bikubens skatter.

Moia Form – Tilbyr Norsk design og interiørprodukter i glade og friske farger.

Solveig Langseter – Solveig kommer med gulrotkake, lefser, havreflarn, sjokolade, kunst og strikketøy.

Spire – Vi er et felleskap av folk som redder og deler mat! Vi henter mat fra butikker, gårder, restauranter, og lokale folk slik at de slipper å kaste mat. Vi deler maten på flere steder rundt i Ås, som FellesSkapet i Innbyggertorget, BUA på universitetet, og ABC på Pentagon.

Vitenparken – I samarbeid med The Center For Genomic Gastronomy har Vitenparken stand med utdeling av mat, spennende aktiviteter og en undersøkelse som utvikler en ny norsk nasjonalrett. Her er også starten på SmakÅs løypa hvor du kan vinne gratis kinobilletter for hele familien!

Ås fotball 2011 – Ås IL Fotball har en stor gjeng med ivrige fotballspillere født i 2011. Laget består av 52 gutter og 1 jente på 9-10 år som møtes på fotballbanen to ganger i uken. Alle barneskolene i Ås er representert på dette laget og de er en flott gjeng med unger. Ikke bare er de ivrige på fotballspilling – de er også ivrige på dugnadsarbeid og ungene liker å jobbe selv.

Korona-pandemien har satt stopper for noe av det barna liker best – nemlig å reise på cuper! Men nå skal vi på cuper igjen og trenger inntekter i lagkassen. Under årets Smak av Ås kan du møte fotballspillerne på stand der de selger de populære kakeboksene fra Nordkak med klassikere som punsjruller, mormors sjokoladeflarn, sjokoladeboller, knekkebrød osv.


Ønsker du å være med som utstiller så ta kontakt med SmakÅs-koordinator i Ås kommune:

Madeleine Solheim Johnsen
e-post: madeleine.solheimjohnsen@as.kommune.no
mobil: 41 35 51 65